2019-2.1.1-EUREKA-2020-00011 - WINEDRYYEAST

2019-2.1.1-EUREKA-2020-00011 -    WINEDRYYEAST - Élesztők helyi biodiverzitásának kiaknázása a borkészítésben – a borok objektív jellemzését és azonosítását lehetővé tevő komplex minőségvizsgálati technológia kidolgozása

Az ipari indíttatású „WINEDRYYEAST” K+F projekt keretében a román és magyar tagokból álló nemzetközi konzorcium új, innovatív eljárásokat dolgoz ki a borkészítés és borvizsgálat terén. A romániai Pietroasa borvidékre jellemző, egyedi, Saccharomyces és nem Saccharomyces élesztő törzseket szelektálnak, minőségi borkészítést támogató szárított borélesztő készítéséhez, amellyel tipikus, a régióra jellemző borokat állítanak elő. A kidolgozott szárított élesztő hatékony segítséget nyújt majd a helyi védett borok terroir szerinti minőségének biztosításához. A konzorcium magyarországi tagjai komplex műszeres gyorsvizsgálati metodikát dolgoznak ki borok objektív minősítésére, elektronikus aromaelemzést és közeli-infravörös spektroszkópiás módszertant felhasználva. A humán organoleptikus, kémiai és mikrobiológiai analízisekhez kalibrált módszerekkel lehetséges a borok minőségének objektív leírása, a borhibák és borbetegségek korai kimutatása.
 

Kapcsolat

Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar 
Élelmiszertudományi Tanszék

9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony utca 15-17.
Telefonszám: +36-96-566-653
E-mail: boros.maria@sze.hu



térkép

Események

Meghívó dr. Frank Máté műhelyvitájára 2025. Január 17. 13:00 - 14:00