Élelmiszer-biztonsági és –minőségi mérnöki mesterképzés (MSc)
A képzés célja olyan élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnökök képzése, akik mikrobiológiai, molekuláris biológiai, toxikológiai, analitikai ismereteik birtokában hatékonyan tudják felügyelni és ellenőrizni a biztonságos és kiváló minőségű, az emberi táplálkozásra minden tekintetben alkalmas élelmiszer-előállítás folyamatát és forgalmazását. A mesterszakon elsajátított ismeretek alapján a végzettek alkalmasak tanulmányaik doktori (PhD) képzés keretében történő folytatására.
Szakvezető: Dr. Ajtony Zsolt egyetemi docens
A mesterképzési szakon szerezhető ismeretek:
- műszeres analitikai ismeretek,
- élelmiszer-toxikológiai ismeretek,
- mikrobiológiai, higiéniai és epidemiológiai ismeretek,
- táplálkozástudományi ismeretek,
- minőségügyi ismeretek,
- élelmiszer-biztonsági kockázatelemzés,
- élelmiszeripari alapanyagok és feldolgozás-technológiák minőségi és biztonsági vonatkozásai,
- élelmiszer-logisztika és forgalmazás minőségi és biztonsági vonatkozásai,
- biotechnológia biztonsági, etikai és szabályozási kérdései,
- élelmiszer-gazdaságtani ismeretek,
- élelmiszer-minőségügy és -biztonság államigazgatási és jogi szabályozási vonatkozásai.
A mesterképzési szakon végzettek alkalmasak:
- az élelmiszer-biztonság és -minőség szakterületén az ismeretanyag alkalmazására és a megszerzett tudás birtokában a szakterület speciális feladatainak biztonságos megoldására;
- az élelmiszer-mikrobiológia és -higiénia, a műszeres analitika, az élelmiszer-toxikológia és a táplálkozás-élettan területeken megszerzett tudásuk alkalmazására;
- az élelmiszer-minőségi és -biztonsági rendszerek működtetésére;megfelelő minőségű növényi és állati eredetű élelmiszer-ipari alapanyagok és termékek biztonságos előállítására;
- az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető fizikai, kémiai és biológiai tényezők gyors felismerésére és azok menedzselésére;
- az élelmiszer-biztonság területén vezetői munkakörök betöltésére, szakértői és szaktanácsadási feladatok ellátására hazai és nemzetközi szervezetekben, vállalati, kutatóintézeti és szakigazgatási szinten.
Az MSc képzés mintatanterve megtekinthető és letölthető Egyetemünk Neptun honlapjáról.