GINOP 2.2.1

A kutató-fejlesztő munka célja egy új típusú, gyógynövényekkel kiegészített étrendkiegészítő termékcsalád létrehozása. A kialakított készítmények rendszeres használata esetén az alap- és egyben főkomponens, a szőlőmagolaj hatóanyagai biztosítják az agyi katasztrófa, ill. az infarktus elleni fokozott védelmet. Az egyes termékek speciális hatásait a pannonhalmi szerzetesek által évszázadokig gyógyításra használt növények nagytisztaságú kivonatainak a szőlőmag olajhoz adagolása biztosítaná. Így a termékcsalád egyes tagjai az általános keringésrendszeri védelem mellett bizonyos rákos megbetegedések elleni, vagy allergia elleni, vagy kiválasztási szervrendszeri megbetegedések elleni védelmet és gyógyhatást biztosítanának. A termékek költségkímélő formában cseppek, kenőcsök esetleg gyógyszertári csomagolásban lágy kapszulaként lennének forgalmazhatók.

A projekt során a konzorciumi partnerek feladatai egymással összhangban valósulnak meg. A Pannonhalmi Apátság receptúráiban fellehető gyógynövények illetve az Apátság évszázados gyógynövénytermesztő hagyományai adnak kiindulási alapot a Kisalföldi Mg. Zrt kisparcellás termesztési kísérleteihez. A kisparcellás kísérletek során betakarított gyógynövény nyersanyagok extrakciós kísérleteit valósítja meg a Széchenyi István Egyetem. A kivonatolási kísérleteke eredményei kettősek, egyrészt ezek alapján indítják el a Kisalföldi Mg. Zrt. nagyparcellás kísérleteit, másrészt az ipari extrakciós kísérletek. A tevékenységekkel párhuzamosan a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. szőlőmagfeldolgozást végez, amelynek szárítási kísérleteit, a szárítási paraméterek meghatározását szintén a Széchenyi István Egyetem végzi. Az eredmények alapján a szőlőmagszárítást a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft és a Kisalföldi Mg Zrt. közösen folytatja le. A szőlőmagolaj előállítása a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. feladata. Az olaj és a gyógynövénydrogok hatóanyagtartalmának azonosítása, a termékek elegyítése, a végtermék kialakítása, annak fizikai-kémai és mikrobiológiai stabilitásvizsgálata a Széchenyi István Egyetem feladata. A végeredményként létrehozott termék csomagolása és piaci bevezetése a konzorcium ipari résztvevőinek feladata lesz. A projekt során az alábbi mérföldkövek határozhatók meg: 1. szőlőmagolaj és gyógynövények előállítása 36. hónap 2. kivonatolás és analitikai vizsgálatok elvégzése 48. hónap

Kapcsolat

Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar 
Élelmiszertudományi Tanszék

9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony utca 15-17.
Telefonszám: +36-96-566-653
E-mail: boros.maria@sze.hu



térkép

Események

Török Vacsora Est - Sieger Gasztroélmény 2024. április 26. 18:00 - 22:00
UNI GYŐR ÖRÖMFUTÁS 2024. április 27. 09:00 - 10:00