Élelmiszermérnöki alapképzés (BSc)
A képzés célja olyan élelmiszermérnökök képzése, akik általános ismeretekkel rendelkeznek a biológia, a kémia, a fizika és műszaki alaptudományokban, speciális ismeretekkel az élelmiszer-tudományban, szakmai alapismeretekkel az élelmiszerek előállítása és tartósítása, valamint az élelmiszertechnológia terén, továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához.
Szakvezető: Dr. Kapcsándi Viktória egyetemi docens
Az alapfokozat birtokában az élelmiszermérnökök, a várható szakirányokat is figyelembe véve képesek:
- az élelmiszer előállítás és forgalmazás területén az élelmiszer-előállítással kapcsolatos gazdálkodástudományi, vezetési és szervezési, marketing, élelmiszeripari informatikai, szabványosítási és műszaki szabályozási elvek alkalmazására;
- az élelmiszeripari alapanyagokban és az élelmiszerekben a feldolgozás és a tárolás során bekövetkező fizikai, kémiai, biológiai és érzékszervi változások és ezek molekuláris hátterének felismerésére;
- az élelmiszeripari műveletek alapjainak birtokában az élelmiszeripari feldolgozás és tartósítás korszerű technológiai és a biotechológiai eljárások alkalmazására;
- élelmiszeripari nyersanyagok értéknövelő előállítására, tartósítására, biztonságos élelmiszerek előállítására;
- élelmiszer alapanyagok és élelmiszerek vizsgálati módszereinek biztonságos alkalmazására, a főbb élelmiszer komponensek azonosítására;
- az élelmiszeripar számára fontos mikroorganizmusok kimutatására, vizsgálati módszereinek elvégzésére;
- élelmiszer-ipari folyamatok tervezésére, szervezésére, ellenőrzésére;
- élelmiszer-ipari folyamatok minőségügyi rendszerének alkalmazására, irányítására;
- HACCP rendszer kiépítésében történő közreműködésre és annak irányítására;
- élelmiszer-technológiákkal kapcsolatos környezetvédelmi előírások alkalmazására;
- szakmai problémák megfogalmazására, elemzésére, értékelésére.
Az alapfokozat birtokában az élelmiszermérnökök, a várható szakirányokat is figyelembe véve alkalmasak:
- az élelmiszerek előállításával, forgalmazásával kapcsolatos szakmai közigazgatási feladatok ellátására;
- élelmiszer-termeléssel és forgalmazással kapcsolatos szakigazgatási feladatok ellátására élelmiszerellenőrző állomásoknál;
- a fogyasztóvédelem terén és a szakmai kamaráknál feladatok ellátására;
- termelésirányítói és vezetői feladatok ellátására élelmiszeripari üzemekben.
Rendelkeznek együttműködő képességgel, szakmai kommunikációs készséggel, idegen nyelvtudással, felelősségtudattal.
Szakmai gyakorlatok
Az alapfokozat megszerzéséhez a szakmai gyakorlatok két részből tevődnek össze. A szemeszterek során egy-egy ún. hetesi gyakorlat került beépítésre, amikor a hallgatók egy része nem az órarend szerint folytatja tanulmányait, hanem szakmai gyakorlaton vesz részt. Ugyanehhez kapcsolódik a IV. és V. szemeszter között egy hosszabb időtartamú szakmai gyakorlat.
Az intézményen kívüli összefüggő gyakorlati képzésre a VII. szemeszterben kerül sor, amelyhez jó kiindulópontot jelent az intézmény által kialakított ún. Mintagazdasági hálózat.
A BSc képzés mintatanterve megtekinthető és letölthető Egyetemünk Neptun honlapjáról.