Takarmány- és Élelmiszeranalitikai laboratórium
A tanszéken működő élelmiszeranalitikai laboratórium mezőgazdasági és élelmiszeripari minták analízisét végzi, kis- és nagyműszeres vizsgálatok keretein belül. Profilja az egyszerű gravimetriás és titrimetriás eljárásoktól kezdve a spektrofotometriás méréseken át egészen a nagyműszeres vizsgálatokig (gázkromatográfia – GC, folyadékkromatográfia – HPLC) terjed. Főbb vizsgálati területei közé tartozik a szárazanyag- és hamutartalom, a nyersfehérje-, a zsírtartalom és zsírsavösszetétel meghatározása, a pH mérése, az összes polifenol- és összes antioxidáns-tartalom meghatározása, a szerves sav- és cukorösszetétel vizsgálata, valamint különböző szárítási módok – liofilizálás, aszalás, szárítószekrényes szárítás – élelmiszerek beltartalmi értékeire gyakorolt hatásvizsgálata.
A folyamatos infrastruktúra-fejlesztés lehetőséget biztosít arra, hogy a kutatási projektek mellett a hallgatók is aktívan bekapcsolódjanak a laboratórium tudományos munkájába, ezáltal még több gyakorlati tapasztalatot szerezve a különböző analitikai méréstechnikai módszerek alkalmazásában.