Mikrobiológiai-, Biotechnológiai és Állományvizsgáló Laboratórium
Az Élelmiszertudományi Tanszéken működő laboratórium a mikroorganizmusok kimutatását és életfolyamataik vizsgálatát végzi, ötvözve a hagyományos tenyésztéses módszereket a legmodernebb molekuláris-biológiai és immunológiai technikákkal.
Kutatási tevékenysége az élelmiszerek - beleértve a különböző vizeket is - mellett takarmány, illetve környezeti minták (például felületi és levegőminták) mintavételezésére és vizsgálatára is kiterjed. Ezen túlmenően a labor képes különböző biotechnológiai folyamatok modellezésére, melyek eredményeit a KFI projektekben hasznosítják. A projektfeladatokon túl vállalati szereplők számára széleskörű diagnosztikai és tanácsadási szolgáltatásokat is kínál.
A folyamatosan bővülő modern infrastruktúra lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatók gyakorlatorientált, projektalapú képzésében részesüljenek és korszerű eszközök alkalmazásával sajátítsák el a gyakorlati ismereteket.
A tanszéken működő érzékszervi és állományvizsgáló minősítő laboratórium a külső mintaként beérkezett vagy a tanszéken előállított élelmiszerek organoleptikus és állománybeli tulajdonságainak elemzését támogatja. Az érzékszervi bírálatokhoz egy hat önálló boxból álló mobil érzékszervi minősítő állomás áll rendelkezésre. Ezek segítségével a bírálók megfelelő környezeti feltételek mellett, egymástól elkülönítve értékelhetik a mintákat.
A műszeres állományvizsgálat során az élelmiszermintákat meghatározott feltételeknek alávetve, ellenőrzött körülmények között vizsgálják, pontosan meghatározva azok mechanikai jellemzőit. Ezek a módszerek jobb érzékenységet és reprodukálhatóságot biztosítanak, mint a szubjektív érzékszervi állományvizsgálatok, így különösen hasznosak lehetnek a kutatásban, a termékfejlesztésben, a gyártási folyamatok optimalizálásában és a termelés során. A laboratóriumban olyan paraméterek vizsgálatát végzik, mint az elsődleges (primer) tulajdonságok – például keménység, kötöttség, rugalmasság, tapadósság és viszkozitás –, valamint a másodlagos paraméterek, mint a törékenység (ridegség), rágósság és nyúlósság.