A csokoládékészítés során a hallgatók funkcionális csokoládétermékeket állítottak elő. A funkcionális élelmiszereknek ugyanis kedvező hatásai lehetnek az emberi egészségre, ráadásul az EFSA 2012-ben az étcsokoládét önmagában is elismerte mint funkcionális élelmiszer a benne talàlható polifenolos vegyületek miatt! A gyakorlat során a hallgatók a tej és az étcsokoládék funkcionalitását különböző gyógy és fűszernövények (fahéj, borsos menta, citromfű) segítségével növelték. A gyakorlaton nagy hangsúlyt fektettünk a csokoládé helyes temperálási műveletére ugyanis ez a lépés a csokoládékészítés “ lelke”. A megfelelően kivitelezett temperálás ugyanis elengedhetetlen a fényes, roppanós csokoládéhoz, ráadásul a rosszul temperált csokoládé élvezeti értéke sem lesz megfelelő.
Kapcsolat
Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar
Élelmiszertudományi Tanszék
9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony utca 15-17.
Telefonszám: +36-96-566-653
E-mail: boros.maria@sze.hu