Új tejipari képzés Mosonmagyaróváron

Tájékoztató a szakirányú továbbképzésekről  A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara, a Kar 30 éves tejipari szakmérnök-képzési...

Új tejipari képzés Mosonmagyaróváron

Élelmiszer-biztonsági és –minőségi mérnöki mesterképzés (MSc)

A képzés célja olyan élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnökök képzése, akik mikrobiológiai, molekuláris biológiai, toxikológiai, analitikai ismeret...

Élelmiszer-biztonsági és –minőségi mérnöki mesterképzés (MSc)

Élelmiszermérnöki alapképzés (BSc)

A képzés célja olyan élelmiszermérnökök képzése, akik általános ismeretekkel rendelkeznek a biológia, a kémia, a fizika és műszaki alaptudományokban, ...

Élelmiszermérnöki alapképzés (BSc)

Üdvözöljük az Élelmiszertudományi Tanszék honlapján!


  20230707_143343.jpgAz Albert Kázmér Mosonmagyaróvári  Kar, ill. jogelődjei mindig szívügyüknek tekintették az élelmiszer-ipari alapanyagok előállításának és feldolgozásának integrált oktatását és kutatását. Ezt a hagyományt mélyítette el a 1994-ben a Karon megalakult Élelmiszertudományi Intézet, jelenleg Élelmiszertudományi Tanszék.

 

  Az Élelmiszermérnöki alapképzés (BSc, magyar és angol nyelven), az Élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnöki mesterképzés (MSc) és a Tejipari szakmérnök szakok szakmai irányítását a Tanszék látja el. Ezen kívül oktatóink részt vesznek a Kar valamennyi BSc és három MSc szakának oktatási tevékenységében, valamint a növényvédelmi és a szaktanácsadói szakmérnök- képzésben. A Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszer- tudományi Multidiszciplináris Doktori Iskola Pulay Gábor Élelmiszertudományi Doktori Programja a Tanszék irányításával működik.

 

   1771612439067269928.jpgA Tanszéken található mikrobiológiai laboratórium az élelmiszerek romlását és humán megbetegedéseket okozó mikroorganizmusok, valamint a jótékony hatással bíró gombák és baktériumok vizsgálatát végzi klasszikus és korszerű eljárásokkal. A rendelkezésre álló pilot tejfeldolgozó üzem a technológiai és műszaki ismeretek bővítését teszi lehetővé a tejtermékek (fogyasztói tej, joghurt, sajt, túró) gyártásának teljes folyamata által. A tejfeldolgozó üzem mellett rendelkezésre áll egy gyümölcsfeldolgozó üzem, ahol gyümölcslevek, lekvárok és alkoholosan erjesztett italok elállítási folyamatai valósíthatók meg az alapanyag beérkezésétől az aprítási műveleteken át egészen az erjesztési, majd lepárlási folyamatokig. Az elkészített élelmiszerek organoleptikus és állománybeli tulajdonságainak vizsgálatának elvégéséhez rendelkezésre áll egy érzékszervi – és állományvizsgáló minősítő laboratórium az elkészült termékek szabványok szerinti, szakszerű bírálatához. Az analitikai laboratórium pedig az élelmiszerek kémiai vizsgálatához nyújt infrastrukturális feltételeket az egyszerű tömeg- és térfogatméréstől a nagy műszeres spektroszkópiai és kromatográfiás eljárásokig a termékek beltartalmi paramétereinek meghatározásához.  Az Élelmiszertudományi Tanszék mellett található saját telepítésű gyógynövénykert funkcionális (egészségvédő) termékek előállításához nyújt adalékanyagot, melyeket a termékekbe adagolva növelhető azok egészségvédő hatása.

 

Kapcsolat

Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar 
Élelmiszertudományi Tanszék

9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony utca 15-17.
Telefonszám: +36-96-566-653
E-mail: boros.maria@sze.hu



térkép

Események

Meghívó dr. Frank Máté műhelyvitájára 2025. Január 17. 13:00 - 14:00